אחריות אישית של בעל מניות בחברה קבלנית שביצעה שיפוץ
4 באפר׳ 2023
מאת: עו"ד שלומי הדר- ג'ון גבע, הדר ושות' - עורכי דין ומגשרים
מבוא
בית המשפט הכריע לאחרונה בתביעת נציגות בית משותף ובעלי זכויות בדירות שבו, כנגד חברה קבלנית ובעל מניותיה, במסגרתה תבעו פיצוי בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מהפרת הסכם לביצוע עבודות שיפוץ.
הצדדים היו חלוקים סביב שלוש סוגיות:
1. סכום הפיצוי שיש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעים לצורך תיקון ליקויי הבנייה שבאחריותה.
2. סכום הפיצוי שיש לפסוק לזכות התובעים בגין נזק לא ממוני (עוגמת נפש).
3. סוגיית חיובו האישי של הנתבע (בעל המניות בנתבעת) בחוב של הנתבעת.

טענות הצדדים
כתב התביעה
1. התובעים הם נציגות בית משותף ובעלי זכויות בדירות שבבית. הם התקשרו עם הנתבעת, חברה המבצעת עבודות קבלנות בניין (להלן גם: "הקבלן"), בהסכם שבו התחייבה לבצע עבודות שיפוץ ושימור של חזית הבניין. הנתבע הוא בעל מניות יחיד ומנהל יחיד בנתבעת.
2. התובעים טוענים, כי תקופה קצרה לאחר ביצוע העבודות, התברר להם שחלק מהן לא הושלם וחלק בוצע ברשלנות. לטענתם, הנתבעת אף לא ביצעה עבודות שהתחייבה לבצען בהסכם.
3. התובעים פנו לנתבעת בדרישה לתקן את הליקויים, אך פניותיהם לא זכו למענה. הם שכרו מהנדס בניין שערך חוות דעת בדבר הליקויים, ובעקבותיה תיקנה הנתבעת את חלקם תיקון קוסמטי בלבד. לאחר סבב התיקונים הראשון נערכה עבור התובעים חוות דעת נוספת ולפיה נותרו ליקויים נוספים, שהנתבעת לא הסכימה לתקן.
4. נטען בנוסף, כי הנתבעת לא העבירה לתובעים ערבות בדק כפי שהוסכם בין הצדדים, דבר המהווה הפרה בפני עצמו.
5. לטענת התובעים הנתבע אחראי אישית למעשי הנתבעת, בין מכוח דוקטרינת הרמת מסך, בין מכוח עוולת הרשלנות. נטען כי הנתבעת היא חברה ריקה מתוכן, ולא ניתן יהיה להיפרע ממנה את הפיצוי אם יינתן נגדה פסק דין. התובעים טוענים, כי הנתבעים הפרו את ההסכם בכך שביצעו את העבודות באופן לקוי בניגוד להתחייבויותיהם ועליהם האחריות גם מכוח דיני הנזיקין.
כתב ההגנה
1. הנתבעים טענו כי ביצעו את העבודות לפי ההסכם בפיקוח של מנהל פרויקט, וניתן אישור של צוות השימור של העירייה הרלוונטית לגמר העבודות.
2. נטען כי לקראת סיום העבודות החלו התובעים בשיפוץ הקומה השלישית של הבניין, ובנייה זו היא שגרמה לחלק מהנזקים. עוד נטען כי לאחר סיום העבודות משאית פגעה בחומה של המבנה באופן שגרם לו נזק ופגע ביציבותו, והיא שגרמה לנזקים הנתבעים.
3. אשר לעילת החיוב האישי של הנתבע, נטען כי הנתבעת אינה חברה ריקה מתוכן אלא חברה המבצעת פרויקטים בשווי עשרות מיליוני שקלים, וכי אין עילה להרים מסך או לחייב את הנתבע באופן אישי.
מהלך ההתדיינות
4. לכתחילה הגיעו הצדדים להסדר דיוני, שקיבל תוקף של החלטה. הצדדים החלו לפעול בהתאם להסדר הדיוני לפיו היה עליהם להסמיך מומחה שייתן חוות דעת בשאלות שבבסיס המחלוקת בין הצדדים, והלה נתן חוות דעת ראשונה.
5. התובעים ניסו לתאם עם הנתבעים מועד לביצוע העבודות, אך הנתבעים "גררו רגליים" ועל רקע זה עתרו התובעים לביטול ההסדר הדיוני.
6. לאחר מכן המומחה נתן חוות דעת משלימה לאחר ביצוע העבודות וקבע כי נותרו ליקויים שבאחריות הנתבעת.
7. ניסיונותיו של בית המשפט ליישב את הסכסוך בהידברות או בפשרה לא צלחו ומשכך, נדרש היה ליתן פסק דין בנושאים שבמחלוקת.
