

שרשרת האחריות לבטיחות בעבודות הבניה. אז מי כאן האחראי?
להצעת מחיר
המותאמת עבורך
כידוע, ענף הבניה מתאפיין בריבוי תאונות שתוצאתן נזקים ברכוש ובגוף ובכלל זה כ-6,000 נפגעים מתוכם כ-50 הרוגים בכל שנה.
ברור שלנתונים מכריעים אלו יש השפעה ישירה על הכיסוי הביטוחי (ועל ההחרגות) שחברות הביטוח יציעו לך. מובן שנתון זה מקטין את היקף הכיסוי הביטוחי שהן תהיינה מוכנות לקחת על עצמן. מיד נחזור לעניין השפעת תחום הבטיחות על הרחבת או החרגת הכיסוי הביטוחי, אבל קודם, נציג קטע מהגדרת התקנות לעניין שרשרת האחריות לבטיחות בעבודות הבניה.
חשוב להבין - אי ידיעת ו/או אי הבנת החוקים, התקנות והתקנים המסדירים את היבטי הבטיחות והאחריות בענף הבניה, עלולה להיות לרועץ למזמין, יזם, קבלן או בונה פרטי. בשורות הבאות נתייחס בתמצית לאחריותם של המעורבים השונים הלוקחים חלק בפרויקט בניה. התקנות השונות הגדירו את מאפייני הפעילות והאחריות של כל גורם באתר הבנייה ומהן עולה כי -
האחריות המלאה למתרחש באתר בנייה מוטלת על:
'מבצע הבנייה' (ומנהל העבודה מטעמו).
הגדרת בעלי תפקידים כפי שמוגדר בתקנות הבטיחות בעבודה - עבודות בנייה

"מבצע בניה"
מבצע הבניה הוא קבלן ראשי או מזמין המבצע את העבודה כולה
או חלקה באמצעות עובדים שלו או באמצעות קבלנים העובדים עבורו.
מבצע הבנייה אחראי באחריות עליונה לבחירת הגורמים השונים שאיתם יתקשר לתכנון וביצוע העבודות. עליו להתקשר עם בעלי מקצוע מתאימים ובעלי הכישורים לביצוע התכנון ועבודת הבניה ולעשות ככל יכולתו למנוע מעצמו מלהיות נתבע יחד עם מתכננים / מבצעים רשלנים.
כמו כן מבצע הבנייה יכול להיות גם בעל הנכס או מי שבעל הנכס ייפה את כוחו להתקשר עם קבלנים לביצוע עבודת בניה או בניה הנדסית, כולה או חלקה.
"מזמין העבודה"
עשוי להיות מוגדר מבחינת מעמדו על פי תקנות הבטיחות לעבודות בניה – כ"מבצע הבניה", ואזי האחריות המוטלת עליו עשויה להיות רחבה יותר.
"קבלן ראשי"
מי שמתקשר בהסכם חוזי עם מזמין לבצע עבודת בניה או בניה הנדסית.
"קבלן משנה"
מי שהתקשר בהסכם חוזי עם קבלן ראשי לבצע עבודות בניה או בניה הנדסית.