ביטוחי בנייה מקפלים בחובם אתגרים רבים כאשר ישנם פערי ידע מקצועיים בין הניסיון והמומחיות בתחום הביטוח מצד אחד, לבין הידע ההנדסי מאידך. פערים אלה עלולים לעתים לפגוע בטיב ובאיכות השירות – הן ללקוח והן לחברות הביטוח.
המורכבות הזו הביאה אותנו בסוכנות הביטוח איציק סימון לשלב מענה מקיף המבוסס על צוות שכולל לא רק מומחי ביטוח אלא גם מהנדס בניין בעל ניסיון רב בביצוע ובניהול פרויקטים הנדסיים עבור חברות קבלניות גדולות. גישה זו מאפשרת ללקוחותינו ליהנות ממה שאנו מגדירים בתור "הנגשה ביטוחית". במה דברים אמורים? להלן ההסבר.
התפיסה של ההנגשה הביטוחית גורסת כי שילוב מהנדס בניין בסוכנות הביטוח שלנו, סוכנות ביטוח המתמחה בביטוחים לענף הבנייה, מעניק יכולת אפקטיבית לדבר בשתי שפות – גם השפה הביטוחית וגם השפה ההנדסית.
מהנדס הבניין מהווה גורם מגשר שמסייע בהנגשת המידע לכל הצדדים. יתרונותיו באים לידי ביטוי בשני מישורים עיקריים – במישור החיתום ובמישור התביעות.
הנגשה ביטוחית: איך מהנדס בניין משתלב היטב בשיפור היכולות של סוכנות הביטוח שלנו
שלב החיתום
חברות ביטוח אינן עוסקות בהימורים ומציעות פוליסות הנשענות על כללים ברורים של "סיכון מחושב". הנגשה ביטוחית משמעותה מיפוי הסיכונים וצמצומם. הצעת פתרונות הנדסיים שהופכים "הימור" ל"סיכון מחושב", ושמסייעים בהסדרת ביטוח ראוי.
נסביר באמצעות "מקרה בוחן" שטופל על ידנו לאחרונה. מוזיאון מגדל דוד בירושלים ביקש להיכנס לפרויקט רחב היקף של הקמת מרכז מבקרים ואולמות תצוגה. היות שהפרויקט תוכנן בצמוד לחומות העיר העתיקה, ובאתר שגילו מוערך בכ-3,000 שנה, יועצי הביטוח מטעם המוזיאון התקשו לאתר חברת ביטוח שתואיל לספק לפרויקט ביטוח הולם.
כאשר הפנייה הונחה לפתחנו, הצלחנו לגשר על הפערים בין הצדדים בזכות מענה הנדסי הפועל אצלנו In-House, תוך התמודדות עם מספר אתגרים כדוגמת חשש מהתמוטטות החומה והגבלה על שיטות הביצוע ע"י רשות העתיקות.
המחלקה ההנדסית בסוכנות, בראשות המהנדס הבכיר עומרי ניסני, הובילה לחפירה לבדיקת תוואי החומה מתחת לפני השטח. זאת בכדי לברר האם החומה מבוססת על "עפר עתיק", או על שרידי החומה הקדומה מתקופת הורדוס.
לאחר שנמצא כי החומה ניצבת על עפר עתיק, המחלקה ההנדסית שלנו קיימה סיעור מוחות בשיתוף מתכנני הפרויקט. בעקבותיו המתכננים הגו פתרון הנדסי כחלופה הולמת לביצוע העבודה באופן בטוח יותר. התוצאה הסופית הייתה הנגשה ביטוחית של הפרויקט, ובחירה בשיטת ביצוע ריאלית, תוך הפחתת סיכונים. מכאן, הדרך למציאת חברת ביטוח שתיאות לבטח את הפרויקט הייתה קצרה.
כפי שניתן לראות, סוכנות ביטוח שמפעילה פונקציה של מהנדס בניין יכולה לבחון את הפרויקטים והסיכונים הכרוכים בהם, הן מבחינת הלקוח והן מבחינת חברת הביטוח. ככל שישנם אתגרים אשר עלולים לגרום לדחיית בקשה לביטוח (כדוגמת המקרה של מוזיאון מגדל דוד), הידע ההנדסי הפרקטי עשוי לסייע במציאת פתרונות יצירתיים. פתרונות אשר "ירבעו את המעגל" כגון שינוי התכנון, שינוי שיטות ביצוע, מציאת פתרונות הנדסיים חלופיים וכדומה.
שלב התביעות
ידע מקצועי בהנדסת בניין מתבטא בשלב הקריטי של הגשת התביעה ביום פקודה. הניסיון מלמד כי מבוטחים רבים אינם בקיאים (בלשון המעטה) ברזי תהליך הגשת התביעה מכוח פוליסות כגון ביטוח עבודות קבלניות. לא אחת המבוטח מוצא את עצמו בנחיתות אל מול חברת הביטוח, המתפעלת ומחזיקה מערכות משומנות היטב של שמאים ומהנדסים.
נחיתות זו יכולה לקבל מענה כאשר לימין המבוטח עומדת סוכנות המפעילה אף היא פונקציה של מהנדס בניין מקצועי. מהנדס הבניין מטעם הסוכנות (והלקוח) בוחן את האירוע הביטוחי ומנתח אותו בשפה "הנדסית". גם לאור נסיבות המקרה וגם נוכח שיטות הביצוע הדרושות לתיקון.
ניקח לדוגמה מקרה בו אירע באתר בניה נזק הדורש פתרון באמצעות תיקון צנרת רובוטי במקום תיקון על ידי חציבה. כאשר ליווי התביעה נעשה בצמוד למהנדס בניין הבקיא בפרקטיקה הרובוטית (שמבין – באמת – במה מדובר), עולה במידה ניכרת היכולת לסייע למבוטח מול השמאים והמהנדסים של חברת הביטוח.
המבוטח מרוויח מכך שיש לו "קונטרה" לטענות המקצועיות-הנדסיות של חברת הביטוח. בין אם לטובת ניהול משא ומתן הוגן להגעה לפשרה, ובין אם בתיאום ציפיות לגבי היקף הכיסוי הביטוחי שיהיה בר-תביעה.
לסיכום
כסוכנות המובילה לביטוחי בנייה ייצרנו פונקציה ייחודית ופורצת דרך המאפשרת לקהל לקוחותינו ליהנות משילוב של ידע מקצועי בתחום ביטוחי הבנייה ובהנגשה ביטוחית המהווה עבורם ערך מוסף אדיר.
למידע נוסף אתם מוזמנים ליצור קשר