כמעט כל ביקור באתר בנייה בישראל יפגיש אתכם עם תופעה שהפכה לשגרה והיא כוח אדם לא מיומן ולא מקצועי. לא אחת אלו צעירים חסרי ניסיון המגיעים מהשטחים בעקבות קשרים משפחתיים עם עובדים וותיקים. רבים מהם נכנסים בשערי אתר הבנייה, אחד מהמקומות הכי מסוכנים לעובדים בישראל, מבלי שעברו אפילו הכשרה בסיסית.
העדר הלימה ברור ומדאיג בין רמת המקצועיות של פועלי הבניין הפשוטים להיקף התאונות באתרי הבנייה מחייב חישוב מסלול מחדש. מדובר כאן בראש ובראשונה בחיי אדם ובתאונות שגורמות לאובדן חיים יקר, אך ההשלכות הן אף רוחביות יותר.
קול קורא: הבנאי המוסמך – הגיעה השעה להכשיר את פועלי הבניין
היקף גדול של פועלי בניין לא מקצועיים מוביל לעיכובים בפרויקטים, צווי סגירה לאתרים, גימור ברמה ירודה, ליקויי בנייה ועוד. כך גם אנחנו חשים בהשלכות והדי ההדף של כשל השוק הזה בענף ביטוחי הבנייה שנמצא בשלוש השנים האחרונות בטלטלה של ממש.
המדינה אמנם משקיעה, או לכל הפחות מנסה להשקיע, משאבים בהגברת הבטיחות באתרי הבנייה, אך ייתכן שפתרון אפקטיבי נמצא בהישג יד וטרם יושם. במאמר הקצר שלפניכם אנו מבקשים להרים "קול קורא" להפיכת פועל הבניין הישראלי לעובד מקצועי בעל הכשרות ספציפיות לתחומי פעילותו. חזון "הבנאי המוסמך".
חוקרים רבים ביקשו זה מכבר להתחקות אחר הגורם האנושי כנקודת מפתח בפענוח הסוגייה של תאונות עבודה בענף הבנייה. כשבוחנים זאת ברמת הפרט, כלומר ברמת העובד הבודד, ניתן לראות השפעה גדולה להיבטים כמו כישורים, מיומנות, אישיות ואף אופן "תפיסת הסיכון".
בין החוקרים הללו ניתן לציין, למשל, את ד"ר רנא עבאס ממחלקת המחקר של המוסד לבטיחות וגהות אשר עסקה בכך במאמר שפרסמה לאחרונה תחת הכותרת "הגורם האנושי בתאונות העבודה בענף הבנייה"[1].
המאמר גורס כי ישנן לא מעט סיבות שמקשרות בין הגורם האנושי להתרחשות תאונות עבודה קשות וקטלניות בענף הבנייה בישראל, אשר כולן נכנסות תחת הכנפיים של העדר הכשרה מקצועית וחוסר מיומנות. למשל:
-
התעלמות מודעת או בלתי-מודעות מהוראות בטיחות ("שנכתבו בדם").
-
כישלון בביצוע מעקב ופיקוח אחר קיום נהלי בטיחות בקרב העובדים הזוטרים בשטח (למשל, אי חבישת קסדת מגן, המשך עבודה למרות עייפות וחוסר שינה ועוד)
תפקידו של הגורם האנושי בתאונות עבודה בענף הבניין
-
סביבת עבודה המעודדת התנהגות לא בטיחותית בעקבות לחץ לעמוד בהספק ובביצועים.
-
תמריצים כספיים שמבכרים פרודוקטיביות על פני בטיחות.
-
גורמים חברתיים שקשורים לפועלי הבניין – עוני, לחץ חברתי, לחץ משפחתי וכדומה.
-
תדמית "הפועל הקשוח" שמוכן לבצע עבודות מסוכנות בכדי להרשים את חבריו.
ניתן לראות בנקל שכוח אדם לא מקצועי הוא "אם כל חטאת" כשאנחנו מדברים על תאונות עבודה ובטיחות באתרי בנייה. אם ניקח, לדוגמה, את הגורמים לתאונות קטלניות בענף הבנייה, נראה שאלו בהחלט נושאים שאפשר למתן ולהפחית בעזרת הכשרות אמיתיות ומעמיקות.
לפי דו"ח מינהל הבטיחות לשנת 2021, כ-41% ממקרי המוות הינם בגין נפילה מגובה. הגורמים הנוספים, בסדר יורד, הם מכה מעצם נע, התמוטטות ציוד או חלק ממבנה והתחשמלות. מיותר לציין כי הכשרה מקצועית אשר תכלול תכנים בנושאים הללו תוכל לסייע במידה רבה בהפחתת תאונות העבודה באתרי הבנייה בישראל.
הגיע הזמן להפוך את "פועלי הבניין" - ל"בנאים מוסמכים"
כסוכנות ביטוח אשר נמצאת בקשר רציף מול אלפי קבלנים ויזמים המנהלים אלפי פרויקטים בפריסה ארצית, סוגיית הבטיחות היא מהדגלים המרכזיים שמעסיקים אותנו. לא רק מבחינת המענה הביטוחי אלא במישור האנושי והמקצועי.
רישוי והסמכה - אנחנו מאמינים שהגיעה השעה להפוך את פועלי הבניין בישראל לאנשי מקצוע מיומנים ברי הסמכה. בנאים מוסמכים. יש לפתח ולפתוח תוכניות הכשרה מקצועיות, כולל לימודי תעודה מוכרים, אשר ירימו דרמטית את רמת המקצועיות והמיומנות של פועלי הבניין בישראל, ימתגו את המקצוע, ויעניקו הסמכה ורישוי מדורגים ע"פ ההכשרה, הניסיון והוותק של עובד הבניין.
חידוד אחריותו האישית של עובד הבניין - אנחנו מאמינים שהכשרה, הסמכה ורישוי מדורג – יחדדו מטבע הדברים את אחריותו האישית של העובד לבטיחותו ובטיחות עמיתיו וסביבתו .
רישום ומעקב של היסטוריית הבטיחות של העובד כמדד להתקדמותו בסולם הדרגות והשכר, וככלי לבדיקת התאמתו לעבודה בפרויקט כזה או אחר או במקום עבודה כזה או אחר.
שיפור התוצאות החיתומיות של הענף
אנחנו מאמינים כי פעולות בכיוונים הללו יכולות לקפל בחובן לא מעט יתרונות לענף כולו. הרבה מעבר לצורך הברור של שמירה על חיי אדם.
כך למשל, מקצועיות ומיומנות יפחיתו באופן ברור את היקף תאונות העבודה בישראל וכפועל יוצא מזה ימתנו את העומס הכלכלי הרב שמוטל על קבלנים ויזמים שנדרשים לשאת בביטוחים ואקססים יקרים.
שימו לב כי העומס הכלכלי הזה מתקשר עם שינויים קרדינליים בענף ביטוחי הבנייה בשלוש השנים האחרונות. מבטחי המשנה בחו"ל, הלא הם חברות הביטוח שמעניקות את הגב הכלכלי לחברות הישראליות, הקשיחו מאד את התנאים להנפקת ביטוחי בנייה.
ענף הבנייה הישראלי סומן על ידי מבטחי המשנה כ"מועד לפורענות" ואלה מנסים "להגן" על עצמם על ידי החמרה והקשחה. פעולותיהם משליכות על ביטוחי הבנייה בארץ ומייצרות קושי הולך ומתעצם בהנפקת פוליסות לסוגי פרויקטים שסומנו כמניבי תביעות ולסוגי עיסוק בתחומי הבניה הנחשבים בעיניהם כמסוכנים במיוחד, כמו גם התייקרות כללית ועלייה בשיעורי ההשתתפות העצמית למימדים שלא הכרנו, לעתים בהיקף של מאות אלפי שקלים ומעלה.
במסגרת זו נציין את הפסיקה הישראלית בתחום הנזיקין שמרחיבה תדיר את גבולות האחריות וחובות הזהירות (המוטלות על קבלנים, יזמים, מנהלי עבודה וכו') ומגדילה בעקביות את סכומי הפיצויים בקרות אירוע (בין השאר לאור הלכת השנים האבודות).
שיפור איכות וטיב הבנייה
אנחנו סבורים שהכשרה מקצועית מקיפה של עובדי הבניין, הפיכתם לאנשי מקצוע ומיתוגם כ- "בנאים מוסמכים" עשויה להוביל לשיפור ניכר באיכות וטיב הבנייה בישראל.
דהיינו, לא רק שהצרכנים יקבלו מוצר איכותי יותר, אלא שהם (כמו גם הקבלנים והיזמים) יתמודדו פחות עם הליכים משפטיים יקרים, מיותרים ומתישים בנושאים כמו ליקויי בנייה ותביעות "בדק בית".
זאת ועוד, הכנסת תוכנית של בנאים מוסמכים למתודולוגיה של משאבי האנוש בענף הבניין עשויה לסייע במיתוג המקצוע. כולל משיכת עובדים ממגזרים נוספים אשר "מתרחקים" כיום מאתרי הבנייה למרות המשכורות הנאות.
אנו לרשותך בהפניית זרקור וטיפים וכמובן בסוגיות ביטוח בענף הבנייה.
צור קשר - 03-6951414
או שלח מייל- itzick@simon-ins.co.il
או מלא את הטופס ונחזור אליך בהקדם