שלט בענף הבנייה, האם יש ביטוח?
4 באפר׳ 2020
מאת: איציק סימון, מנכ"ל
שילוט בענף הבנייה, האם יש ביטוח?
ענף הבנייה דורש מגוון רחב של פתרונות שילוט. אולם למרות שאלו אמצעים העלולים להיות מסוכנים, לא תמיד הכיסוי לשילוט נכלל כברירת מחדל בפוליסות הביטוח השונות.
במידה שפוליסת הביטוח הרלבנטית לא נרכשה בעזרת ליווי אנשי מקצוע הבקיאים בנושא, ובהעדר התייחסות מוקדמת לכיסוי ביטוחי ראוי, הדבר יכול להוביל למחלוקות משפטיות ואף למצב של היעדר כיסוי.
העיקרון המנחה כאן הוא "פשוט" – הצבתם שלט, אתם אחראים. בין אם הצבת השלט נעשתה מכוח הוראת דין, ובין אם לפרסום ומיתוג.
במה דברים אמורים? בשלב ראשון נשרטט את סוגי השילוט המרכזיים המאפיינים את ענף הבנייה:
שילוט באתר הבנייה ובסביבתו – פתרונות שילוט שונים באתר הבנייה ובסביבתו המוצבים לאורך הפרויקט ומוסרים בסמוך לאחר מסירתו עם השלמת הפרויקט.
שילוט למיתוג אתרי בנייה עתידיים – שילוט בסגנון "כאן ייבנה..." המוצב בשטחים כדוגמת קרקעות פתוחות וחשופות, במבנים נטושים העומדים בפני הריסה ואף בפרויקטים של התחדשות עירונית בטרם תחילת העבודות.
שלטי מיתוג הקבועים במבנים – שילוט שבמסגרתו היזם/הקבלן מבקש לציין את שמו על המבנה ועושה זאת באופן שבו השילוט יישאר במקומו גם לאחר המסירה. שילוט זה יכול להיעשות באמצעות חריטה, לוחות שיש, אותיות בולטות וכדומה.
שילוט פנים באתר הבנייה – שילוט פנים באתר הבנייה לטובת אזהרה, הכוונת עובדים וכדומה (בסוג זה של שילוט לא נעסוק במאמר הנוכחי).

שילוט באתר הבנייה ובסביבתו
שילוט באתר הבנייה ובסביבתו מוצב בדרך כלל במקומות בולטים ומציג נתונים ומידע. למשל, קיימת בישראל חובת שילוט אתר הבנייה המעוגנת בשני מקורות עיקריים:
תקנה 7 (הצגת שלט) בתקנות התכנון והבנייה (פרק א').
תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (הצבת שלטים על ידי קבלן רשומים) (מס' 2), התשל"ו, 1976.
שילוט זה מבוסס לעתים קרובות על שלדי מתכת ופרופילים בעלי משקל רב. הוא ממוקם מטבע הדברים באזורים החשופים לגורמי טבע, ויכול להינתק ולגרום לנזקים. החל מנזקי רכוש וכלה בנזקי גוף.
המענה הביטוחי – המענה הביטוחי לשילוט באתר הבנייה אמור להימצא בפוליסה לביטוח עבודות קבלניות. אולם יודגש כי לא בכל פוליסה קבלנית יש פתרון לשילוט. ברכישת הפוליסה יש לוודא כי הנושא הוסדר והפוליסה כוללת גם כיסוי ביטוחי לנזקי גוף ורכוש הנגרמים כתוצאה משילוט.
