עריכת ייפוי כוח מתמשך – כלי חשוב וראשון במעלה, אף יותר מהצוואה!
מאת: עו"ד שקמה לוי עזרא - מנהלת תחום תביעות וחוזים
נייד: 050-7273436 shikma@simon-ins.co.il
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם (להלן: "הממנה") למנות אדם אחר (להלן: "מיופה הכוח") לשם קבלת החלטות ולביצוע פעולות בשמו, כאשר הממנה לא יהיה מסוגל לפעול בעצמו בשל ליקוי קוגניטיבי עקב מצב רפואי או תאונה. מדובר בכלי חיוני לניהול ענייניו האישיים, הרפואיים והכספיים של אדם, המבטיח כי מיופה הכוח יפעל בהתאם לרצונותיו והנחיותיו של הממנה, כאשר הוא עצמו לא יוכל עוד לקבל החלטות בעצמו.
מהו ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המוסדר בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, אשר נחקק במסגרת תיקון מספר 18 לחוק בשנת 2016. מסמך זה מאפשר לממנה להגדיר מראש כיצד יטופלו ענייניו בעתיד, ולמנות אדם אחד או יותר שיקבלו החלטות עבורו במקרה של אובדן כושר קוגניטיבי, מחלה, או כל מצב שבו הממנה לא יוכל עוד לנהל את ענייניו בעצמו.
תיקון החוק מעניק לאדם את החירות לבחור מבעוד מועד את המסלול המתאים לו ביום פקודה.
ניתן לכלול במסגרת ייפוי הכוח המתמשך שלושה תחומים עיקריים:
עניינים אישיים: השתתפות באירועים משפחתיים, חגים ,רווחה, מגורים וכל עניין שאינו נוגע לרכוש.
עניינים רפואיים: קבלת החלטות בנוגע לטיפולים רפואיים שהממנה יידרש להם.
עניינים רכושיים: ניהול נכסים, חשבונות בנק, השקעות וכל עניין כספי אחר.
הממנה יכול לבחור לכלול את כל התחומים הללו בייפוי הכוח המתמשך, או להגביל את המסמך לתחום מסוים בלבד.
היתרונות בעריכת ייפוי כוח מתמשך
שליטה ורצון חופשי: הממנה קובע מבעוד מועד את רצונותיו והנחיותיו בנוגע לניהול ענייניו, מבלי שהחלטות אלו יידרשו לאישור בית המשפט או יהיו נתונות לשיקול דעתם של קרובי משפחה שלא בהכרח מכירים את רצונותיו.
מניעת סכסוכים משפחתיים: ייפוי כוח מתמשך מאפשר למנוע מחלוקות בתוך המשפחה בנוגע להחלטות רפואיות או כלכליות במקרה בו הממנה לא יוכל עוד לקבל החלטות בעצמו.
גמישות: ממנה רשאי למנות מיופה כוח אחד או יותר, לקבוע הנחיות מקדימות מפורטות, ולציין אנשים נוספים שיש להתייעץ עמם או ליידע אותם לגבי יישום ההחלטות.
אוטונומיה: המסמך מבטיח כי ההחלטות שיתקבלו יעמדו בהתאם לערכיו ורצונותיו של הממנה, ללא צורך באישור בית משפט.
תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך בפני עורך דין שהוסמך לכך על ידי משרד המשפטים. עורך הדין יוודא שהממנה מבין את משמעות המסמך ואת השלכותיו, ושהממנה נותן את הסכמתו החופשית והמודעת למינוי מיופה כוח לקבלת החלטות עבורו, בהתאם להנחיותיו המקדימות.
לאחר חתימת המסמך על ידי הממנה ועורך הדין, יופקד המסמך אצל האפוטרופוס הכללי, שם יישמר עד ליום מימושו. ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף רק כאשר יתקיים תנאי שנקבע במסמך, כגון אובדן כושר קוגניטיבי או חוסר יכולת לקבל החלטות. מיופה הכוח חייב לפעול בהתאם להנחיות שניתנו במסמך ולהגיש דיווחים תקופתיים למשרד המשפטים, רק אם נדרש לכך.
ייפוי הכוח המתמשך יפקע כאשר מתקיימים תנאים מסוימים, כגון פטירת הממנה, פקיעת ייפוי הכוח לפי תנאי המסמך, או ביטול ייפוי הכוח על ידי הממנה בטרם נכנס לתוקף, בהיותו כשיר לקבל החלטות.
לסיכום
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי מהותי, המעניק לאדם את האפשרות להחליט מראש כיצד ינוהלו ענייניו במקרה של אובדן כושר קוגניטיבי או חוסר יכולת לקבל החלטות עצמאית. עריכת ייפוי כוח מתמשך היא פעולה חיונית, המספקת שקט נפשי לא רק לממנה, אלא גם למשפחתו ולמיופה הכוח שנבחר לנהל את ענייניו במקרה הצורך. הליך זה מתבצע ללא כל מעורבות ו/או מתן תוקף של בית המשפט.
לצפייה או להורדת הדוח
חסר לך מידע בנושא ביטוח קבלנים או ביטוח עבודות קבלניות?
נשמח לעזור לך
צור קשר - 03-6951414
itzick@simon-ins.co.il -או שלח מייל
או מלא את הטופס ונחזור אליך בהקדם