ניהול סיכונים מול מי תהום באתרי בנייה – ההיבט הביטוחי
10 ביולי 2023
מאת : עומרי ניסני, מהנדס אזרחי, סוכן ביטוח מורשה
מאמר רביעי בסדרה
עד לאחרונה, סוגיית מי התהום באתרי הבנייה בישראל לא הייתה עניין מהותי וקריטי. רוב הפוליסות לביטוח עבודות קבלניות כלל לא התייחסו לנושא, וגם כשסוקרי חברות הביטוח ציינו את מי התהום בעבודתם, לא הייתה בד"כ ירידה לרזולוציות משמעותיות.
אולם בעקבות השינויים הגדולים שחלו בענף, בעיקר נוכח שינויי גישה חסרי תקדים מצד מבטחי המשנה בחו"ל (שהם חברות הביטוח המספקות לחברות הישראליות את הגב הכלכלי והפיננסי), קיומם של מי תהום באתר הבנייה הוא נושא שלא ניתן להקל בו ראש.
כל פרויקט כיום שיש בו חדירה למי תהום, ואפילו רק סיכון מסוים לחדירה כאמור, עובר תחת הליך חיתום פרטני ודקדקני.
המגמה הזו מתכתבת עם מקרים רבים של התפרצות מי תהום באתרי בנייה בארץ אשר הציפו (תרתי משמע) את כותרות העיתונים ואמצעי התקשורת. זאת לצד אירועים לא נדירים כלל של שקיעות קרקע ובולענים, הנגרמים לעתים ממי תהום.

מדיניות של אפס סובלנות
חברות הביטוח נוקטות במדיניות של אפס סובלנות כלפי מי תהום. ראשית, תהליך החיתום כולל ירידה לפרטי פרטים כולל זהות קבלן ההשפלות (ניסיון, עבר וכו'), ניסיונו של הקבלן הראשי בפרויקטים דומים ועוד. ככל שקיים סיכון להתפרצות מי תהום באתר, חברות הביטוח נוהגות לבטא זאת עם השתתפויות עצמיות גבוהות ואף באמצעות החרגות מוחלטות.
במילים אחרות, במידה שאתם עומדים בפני פרויקט באתר בנייה עם סיכון להתמודדות עם מי תהום, חשוב להבין שפוליסת הביטוח הקבלנית לא מספקת בהכרח כיסוי ביטוחי הולם ולעתים לא קיים כיסוי כלל.
במאמר הקצר הבא נעסוק במספר דרכים אפשריות שיכולות לספק מענה לסוגיה המורכבת הזו בשלושה מנגנוני ניהול סיכונים עיקריים – ביטוחי, חוזי ומניעתי.
