top of page
איציק סימון
חתום אמינות
English Logo

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות

26 במאי 2025

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות

מאת: איציק סימון, סו"ב


מהם השלבים להוכחת זכאות לפיצוי ממעסיק בגין אבדן קצבת הנכות מקרן הפנסיה?


רקע

בפסק דין ע״ע 1342-01-24, מאיר בן שטון נ' רפאל תורג'מן, שניתן ביום 10 באוקטובר 2024, נדרש בית הדין הארצי לעבודה לדון בשאלה האם עובד זכאי לפיצוי בגין הפסד קצבת נכות מקרן פנסיה עקב אי צירופו לקרן על ידי מעסיקו.

המערער, מחסנאי שהתפטר בעקבות ניתוח להסרת גידול מהלבלב, לא צורף להסדר ביטוח פנסיוני על ידי מעסיקו כנדרש בחוק. לאחר הניתוח, הוכר המערער ע״י המוסד לביטוח לאומי כנכה בדרגת אי כושר של 100% והוא מקבל קצבת נכות כללית. משנת 2019 הוכרה למערער נכות רפואית יציבה בשיעור 73% ודרגת אי כושר יציבה בשיעור 100%.

המערער הגיש תביעה נגד מעסיקו בעילת הפסד פנסיית נכות, אך בית הדין האזורי דחה את התביעה, בין היתר מאחר שהמערער לא הוכיח את נכותו ואת זכאותו לביטוח או לקצבה. כמו כן נקבע כי בהיעדר חוות דעת אקטוארית, שיעור הנזק לא כומת.

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות

טענות הצדדים

המערער טען כי החלטת המוסד לביטוח לאומי על תשלום קצת נכות מעידה על זכאותו לפיצוי. בערעור ביקש להחזיר את ההליך לבית הדין האזורי כדי להשלים ראיותיו באמצעות חוות דעת מומחה שתוכיח את אובדן כושר עבודתו ואת נזקיו. המשיב התנגד להחזרת ההליך בטענה כי בכל מקרה המערער לא היה מתקבל לביטוח ולא היה זכאי לקצבת נכות עקב מצבו הרפואי עובר לתחילת עבודתו.

הכרעת בית המשפט

קיומה של זכות מהותית: צו ההרחבה לפנסיית חובה מחייב מעסיקים לבטח עובדים בהסדר פנסיוני לאחר שישה חודשי עבודה. הפרת חובה זו מחייבת את המעסיק לפצות עובד אשר היה מוכר כ"נכה" לפי תקנון קרן פנסיה או שאירי עובד שנפטר בשווי הפסד הפנסיה שנגרם להם.

פנסיה או ביטוח: בית הדין הבהיר כי יש להבחין בין טענה להפסד זכויות בקרן פנסיה לבין טענה להפסד זכויות בתכנית ביטוח. חרף קיומן של נקודות השקה, קיימים הבדלים מהותיים ביניהם:

  1. הגדרת האירוע המזכה בקצבת נכות- שונה בין תקנוני      קרנות פנסיה לבין פוליסות ביטוח

  2. אופן עריכת החיתום – תכנית ביטוח כפופה להוראות חוק      חוזה הביטוח, התשמ״א-1981 והחיתום בה נערך מראש על בסיס הצהרת בריאות ואילו      בקרן פנסיה בדרך כלל לא נערך חיתום מראש ובכל מקרה נערך חיתום בדיעבד.




הכרעת בית המשפט

התקנון

בית הדין הסביר כי זכויות המבוטח נקבעות לפי התקנון שחל במועד הרלוונטי. בענייננו, השאלה האם צירופו של המערער להלמן-אלדובי חייב עריכת הליך של חיתום רפואי תיבחן לפי התקנון בתוקף במועד שבו הופרה החובה לצרפו לקרן. לעומת זאת, הגדרת המערער כ"נכה" ובחינת האירועים העלולים לשלול את זכאותו לקבלת פנסיית נכות תיבחן לפי התקנון בעת קרות האירוע המזכה. במקרה שהמעסיק בחר קרן ספציפית (כגון הלמן-אלדובי במקרה הנדון), זכויות העובד ייבחנו לפי תקנון אותה קרן. בנסיבות בהן לא ניתן להצביע על קרן פנסיה שנבחרה, דרך המלך תהיה להסתייע בתקנון הקרן הגדולה ביותר או בתקנון קרן הפנסיה ששמה נקוב בהסכם הקיבוצי הענפי. בית הדין הדגיש כי צירוף לקרן במסגרת בריתת מחדל אינו דורש שיתוף פעולה מהעובד ואינו מחייב חיתום מראש.


הנטל הבסיסי – הוכחת הנכות תקופתה ושיעורה: הנטל להוכחת הנכות, תקופתה ושיעורה מוטל על העובד התובע. על התובע להציג חוות דעת מומחה המפרטת את הנכות, תקופתה או שיעורה או לחלופין לעתור לבית הדין למינוי מומחה מטעם בית הדין. על הנכות הרפואית המוצגת בחוות הדעת להלום את הגדרת הנכות בתקנון הרלוונטי של קרן הפנסיה.


העברת הנטל – חריגים לזכאות: בתקנוני הקרנות קיימים מספר חריגים לזכאות נכה לקבלת קצבת נכות, ובהם נכות כתוצאה מאירוע מזכה שהתרחש בתקופת אכשרה ונכות המזכה בפיצוי ממקור אחר (הוראות הדין; תביעה נזיקית). בית הדין קבע כי לצד הנטל הבסיסי הרובץ על מבוטח להוכיח את נכותו, הנטל להוכיח כי מבוטח שהתמלאו בו התנאים לקבלת פנסיית נכות אינו זכאי לפנסיה עקב אי עמידתו בתקופת האכשרה רובץ על הקרן ולא על המבוטח.


הגשת התביעה: על עובד התובע ממעסיק פיצוי בגין הפסד פנסיית נכות לציין בתביעתו את המקור הנורמטיבי לזכאותו, התקנון הרלוונטי שהיה חל עליו אלמלא מחדלו של המעסיק, חוות דעת המצביעה על היותו "נכה" במשמעות המונח בתקנון או בקשה מנומקת לפטור מהגשת חוות הדעת וכן כתב ויתור על סודיות רפואית.


הסעד: בית הדין ציין, כי פסיקת סעד בתביעות מסוג זה מציבה אתגרים ייחודיים. הקושי בתביעות אלה הוא הצורך של העובד או שאיריו לתבוע את סכומי הפסדי הקצבה עוד טרם התגבשותם, בנסיבות בהן קיים קושי של ממש להגיש תביעה נגד המעסיק אחת לתקופה. בחישוב הפסדי הקצבה יש להבחין בין הנתונים הוודאיים, כמו השכר שהיה על המעסיק לבטח, מסלול הביטוח ומסלול ההשקעה לפיהם יחושבו הפסדי העובד, לבין הערכה מושכלת של נתונים משוערים נוספים ובהם תקופת הנכות ושיעור הנכות לאורך הזמן ותוחלת חיי המבוטח. על התובע פיצוי בגין הפסד קצבאות עתידיות להגיש חוות דעת רפואית המתייחסת לא רק למצב נתון אלא אף למצבו בעתיד וחוות דעת אקטוארית באשר להפסדי קצבאות הנכות והזקנה. בית הדין הדגיש כי אמנם חישוב ההפסד העתידי הוא ספקולטיבי במידה רבה, אך ההתמודדות עמו היא חלק בלתי נפרד מתביעות בגין נזקי גוף.

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות

סיכום והשלכות

בית הדין הארצי החליט להחזיר את ההליך לבית הדין האזורי כדי לאפשר למערער להוכיח את תביעתו באמצעות חוות דעת. זאת "לאחר שקלול מידתי של המחדל הדיוני מחד ואינטרס גילוי האמת מאידך, ועל מנת לאפשר למערער לממש את זכות גישתו לערכאות״.


פסק הדין מבהיר את ההיבטים הפרוצדורליים של תביעת פיצויים נגד מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה. בית הדין הבהיר כי מעסיק עלול להיות חשוף לתביעת פיצויים בגין הפסד קצבת נכות וכי בעוד שעל העובד להוכיח את זכאותו הבסיסית ואת שיעור הפיצוי המגיע לו, על המעסיק מוטל הנטל להוכיח חריגים וסייגים לזכאות.

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות
מסמכים

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא

אחריותו של מעסיק שלא ביטח עובד בקרן פנסיה בגין אבדן קצבת נכות
bottom of page