פרי-לנסרים באתר בנייה כעובדים שכירים?
האם יחסי עובד מעביד יכולים להיווצר בדיעבד ובניגוד לחוזה?
31 במרץ 2023
מאת: איציק סימון
התקשרות בין קבלנים לעובדים מקצועיים פרי-לנסרים היא תופעה נפוצה בענף הבנייה בישראל. באתרים רבים ניתן לפגוש מנהלי עבודה עצמאים, מנהלי פרויקטים פרי-לנסרים, קבלני משנה עצמאים, מהנדסי ביצוע ועוד.
לעתים קרובות יש רצון הדדי בהתקשרות מסוג זה. מצד הקבלן, הוא חוסך עלויות שכרוכות בהעסקת עובד שכיר בכיר עם שכר גבוה שנגזרות ממנו זכויות (כמו ימי חופשה, דמי הבראה, שעות נוספות, חיסכון פנסיוני וכדומה). מבחינת המועסק, הפרי-לנסר, הוא שומר על עצמאותו, מעדיף התקשרות כזו לעתים גם משיקולי מיסוי, נהנה מחופש פעולה וכיו"ב.
אולם כשם שהתופעה נפוצה, כך נפוצים גם מקרים שבהם פרי-לנסרים כאלה תובעים לאחר תקופה להכיר בהם כשכירים על כל המשתמע מכך. לעתים אף לאחר מספר שנים.

תביעות במאות אלפי שקלים
יש שהבקשה מגיחה לעולם עם הגשת תביעה לתשלום בדיעבד של סכומים לא מבוטלים בעבור זכויות סוציאליות, זכויות פנסיוניות ואפילו פיצויי פיטורין.
בכתבה הבאה ניגע בסוגיה הזו. לצורך הנוחות נדבר על מנהלי עבודה, אך הדברים רלבנטיים לכל הפרי-לנסרים העובדים באתר במשרה מוגדרת ועונים לפרמטרים שנציג להלן, כמו מנהלי פרויקטים, מהנדסים ועוד.
לפני הכול, נתחיל עם דוגמה מפסק דין שעסק במנהל עבודה שהגיש תביעה על סך כ-200,000 שקלים בדרישה להכיר בו כשכיר. בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל את תביעתו של מנהל העבודה הפרי-לנסר (אך פסק לו סכום נמוך יותר), בעקבות הכרה בו כשכיר. מדוע? ובכן, מסיבות שונות.
· עיון ביומני העבודה העלה שהתובע היה נוכח באתר בתדירות גבוהה.
· התובע עבד כתף-אל-כתף עם עובדי האתר באופן שוטף.
· הוכח שהתובע ביצע את העבודה בעצמו, באופן אישי.
· הוכח שהתובע לא היה רשאי לספק שירותים באמצעות אחרים.
· בית הדין לעבודה דחה את טענת הקבלן שמנהל העבודה רק הגיע "לחתום על ניירות". התובע היה מנהל העבודה היחיד באתר ו"היווה חלק אינטגרלי מהמערך הארגוני".
לגבי האפשרות שהיה למנהל העבודה עסק עצמאי, בית הדין דחה זאת לאור הראיות. התמורה, אגב, לא ניתנה כנגד חשבוניות מסודרות. הקבלן טען שמנהל העבודה עבד במקביל באתר אחר אך בית הדין הזכיר לו שבהסכם שנחתם בין הצדדים, התובע לא הועסק במשרה מלאה ולא הוחלה עליו הגבלת עיסוק[1].
