קבלני בניין על הכוונת
רדיפת קבלני הבניין – פופוליזם מהמסד לטפחות
טור דעה אישית מאת: אשר אסבן - חב' 'תקן פרויקטים'
להצעת מחיר
המותאמת עבורך
לאחרונה אנו עדים לשתי התפתחויות בעלות השלכות משמעותיות על ענף הבנייה, אשר כל העוסקים בתחום חייבים להכירן. שתיהן נוגעות בתאונות העבודה בענף, כאשר האחת עוסקת במהלכים דרמטיים (אך בעיקר פופוליסטיים) של משרד העבודה, והשנייה בהכשרת קציני משטרה לחקור תאונות.
לצערי, כשמנקים את רעשי הרקע ורואים מבעד לפרסום היח"צני, לשתי ההתפתחויות מטרה משותפת והיא הגברת הענישה לקבלני הבניין. ספק רב – בלשון המעטה - אם תהיה להן כל השפעה על תאונות העבודה בענף.
"קנסות אכיפה"? "רחפני ריגול"?
כמות הנפגעים בתאונות עבודה והיקף התאונות עצמן, מעידים כאלף עדים על רמת התפקוד של העוסקים באכיפה ופיקוח על סוגיה רגישה זו. אולם במקום לפעול באופן מקצועי וקוהרנטי, תוך נקיטה בפתרונות אמיתיים וארוכי טווח, אנו רואים שמשרד העבודה פועל בדיוק ההפך.
בצר לו, ומתוך אובדן עשתונות, נוטה המשרד, מעת לעת, לנקוט במהלכים נמהרים. ככל הנראה על מנת להצטייר בציבור כגוף מקצועי שנלחם בתאונות. פעולות אלו, לא רק שאינן משפיעות על כמות התאונות, אלא שהן גורמות להכבדה מיותרת על קבלני הבניין.
די אם אזכיר את פרויקט "קנסות האכיפה" שצץ בתרועה רמה והתפוגג בקול ענות חלושה, לאחר מספר שבועות, מבלי שהשפיע ולו כזית על כמות התאונות. גורמים שונים, כולל משרדי, התריעו בזמן אמת בפני משרד העבודה על כך שב"קנסות האכיפה" יש יותר חורים מאשר בגבינה, אך פניותינו הרבות לא הועילו. המשרד התחפר בעמדתו עד שכל המערך קרס לחלוטין ואיננו עוד עמנו.
כך גם פרויקט "רחפני הריגול". שוב משרד העבודה פרסם וליהג עצמו לדעת ("שנת 2018 היא שנת מפנה בתחום הבטיחות באתרי הבנייה", זוכרים?), עד שגם מהלך זה הגיע ככל הנראה אל סיומו המוקדם וטוב שכך.
במשרד הבינו, באיחור מיותר, שבמדינה דמוקרטית לא ניתן לפעול בעריצות שלטונית. אי אפשר לכפות רק על קבלני בניין התנהלות מעוותת שאינה עומדת באמות מידה מקצועיות כגון דיני ראיות, חוות דעת מומחים, עדויות דיגיטליות וכדומה.
מכתב תמים הופך לכתב אישום
כעת, אנו עדים להתנהלות תמוהה נוספת של המשרד ולהלן תיאורה. קבלן בניין מקבל מכתב "תמים" בו הוא נדרש לדווח למשרד העבודה על פרטי קבלני כח האדם (למנופאים) אותם הוא מעסיק. הקבלן התמים והמבוהל, שלא יודע כלל מהי משמעות הדיווח, שולח תשובה למשרד העבודה עם ציון פרטי קבלני כח אדם למנופאים.
משרד העבודה בודק את השמות, ובמידה שהוא מגלה כי אחד מקבלני כח אדם אינו מצויד ברישיון מתאים (רישיון שכל הדיוט יכול להוציא בלי שום הסמכה/השכלה וכדומה), מגיע מפקח עבודה "במקרה" לאתר ומבצע "חקירה בכיסוי". זאת, תוך הטעיית קבלן הבניין, ולאחר שמפקח העבודה מוודא שקבלן המנופאים אכן מספק מנופאים לאתר.
מה ההמשך? כמובן – הזמנה מידית של קבלן הבניין לשימוע פלילי לפני הגשת כתב אישום ונקיטת הליכים פליליים! ואבהיר – למנופאים עצמם יש רישיון והסמכה להפעיל מנוף, אך למעביד שלהם אין אישור שהוא קבלן כח אדם. השאלות שעולות מתוך הסיטואציה הזו הן רבות. רבות ומטרידות. למשל:
✋ מדוע משרד העבודה לא מוציא לקבלן הבניין מכתב שבו מצוין כי קבלן המנופאים פועל ללא רישיון ושעל קבלן הבניין להפסיק לעבוד עמו, ובכך הוכתר הפיקוח בהצלחה וביעילות?
✋ מדוע משרד העבודה מפיל בפח קבלני בניין תמימים? מדוע משרד העבודה מתנהל כאחרון הנכלוליים ומבצע "כיפה אדומה" (בסלנג העברייני) לקבלני הבניין?
✋ מדוע האנרגיות המעטות של המשרד לא מושקעות בהענשת מנופאים ללא רישיון ו/או בהענשת קבלני כח אדם ללא אישור? מדוע משרד העבודה מזמן לשימוע פלילי קבלן בניין שמעסיק מנופאי רישוי כחוק?
✋ האם משרד העבודה יתחיל להעניש קבלני בניין שאחד מקבלני המשנה שלהם לא משלם מע"מ או שרישיון הנהיגה שלו לא בתוקף?
✋ מדוע משרד העבודה מתנהל בעריצות, בחוסר שקיפות ובתרגילים מסריחים?
לא נשארתי אדיש.
ביקשתי ממשרד העבודה (במסגרת חוק חופש המידע) את הפרוטוקולים של הישיבות בהן הוחלט על ביצוע התרגיל הנ"ל. עד לרגע זה לא קיבלתי תשובה ואפילו לא אישור קבלה של בקשתי זו. בטוחני שעיון בפרוטוקול יאשר את תחושותיי שזהו מהלך מתוכנן מראש של הטעיית קבלני בניין.
מה ההמלצה?
קבלני בניין יקרים, אין להגיב ו/או לענות לאף דרישה של משרד העבודה ללא התייעצות עם עורך דין.
קציני משטרה יחקרו?
התפתחות נוספת שחשוב לציין היא הליכי ההכשרה שמשטרת ישראל מסיימת בימים אלה לקציני משטרה (שהם גם אקדמאים כגון עורכי דין, מהנדסים וכדומה). פרויקט שעלותו מוערכת בכ-12 מיליון שקלים ושאמור לספק לקצינים כלים לחקור תאונות עבודה באתרי בנייה. גם כאן, המטרה ברורה: הגברת הענישה לקבלני הבניין.
כנראה שבמשטרה מעריכים שמשרד העבודה לא מתפקד ביעילות ולכן הוקמה יחידה זו. הגיוני? ובכן מדובר במהלך פופוליסטי של גוף אכיפה, בינוני ברמתו, שכל רצונו הוא בליקוט יחסי ציבור על חשבון קבלני הבניין. גם כאן, השאלות רבות מהתשובות:
✋ ממתי יש למשטרה סמכויות חקירה מקצועית (לא פלילית) של תאונות עבודה?
✋ האם סמכויות החקירה של משרד העבודה בנושא הופקעו ממנו על ידי שינוי חקיקה?
✋ האם כל ההליכים המשפטיים (נזיקיים ופליליים) יעוכבו כעת עד ששני הגופים (משטרה ומשרד העבודה) יסיימו את הליכי החקירה הכפולה שלהם?
✋ מי יהיה כפוף למי בקבלת החלטות על כתבי אישום ? מפקח העבודה? השוטר שעבר "קורס בטיחות"?
✋ באיזו מדינה נוספת יש סמכות לשוטר לחקור (חקירה מקצועית הנדסית) תאונות עבודה?
האכיפה הבררנית בולטת באופן חשוד. למשל, במקום לרדוף את קבלני הבניין, מדוע לא מקימים יחידה מיוחדת להענשת מוכרי אופניים חשמליים שמבטלים את הגבלת המהירות? כאן לא צריך חקירה מסובכת. הם כולם מפרסמים את עצמם באמצעי המדיה – חשוף לעיני כל. מדוע המשטרה לא מקימה יחידה מיוחדת לאכיפת מה שמוטל עליה לעשות כבר שנים רבות, כגון נסיעת אופניים חשמליים על המדרכה? מדוע המשטרה לא מקימה יחידה מיוחדת לנושא התאונות בתעשייה, בחקלאות ובמפעלים, שם יש לא פחות תאונות?
לסיכום
ידידיי, כמומחה בטיחות וכחוקר תאונות בכיר, שראה וחקר אלפי תאונות, אני חס על אלו שתלויים בתוצאות החקירה של מפקחי משרד העבודה ואנשי המשטרה.
בין אם אלו הנפגעים שמחפשים נחמה ופיצוי ובין אם אלו הקבלנים שמחפשים צדק ומקצועיות.
אל תוותרו על זכויותיכם ושמרו על עצמכם. התייעצו עם מומחים ועם עורכי דין בכל "היתקלות" ואל תיקחו שום דבר כמובן מאליו.