חריג מגפות | איציק סימון
top of page
צל
באנר חריג מגפות –הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

חריג מגפות –הקבלנים והיזמים נמצאים בסיכון

מאמר מאת: איציק סימון

פוליסה עם חריג מגפות

בעקבות פניות ודרישות מצד חברות הביטוח, אישר המפקח על הביטוח במשרד האוצר באופן דרמטי לחברות הביטוח, הכללת חריג מגיפות בפוליסות ביטוח עבודות קבלניות. החלטת המפקח לאשר לחברות הביטוח את הוספת החריג, משנה את כללי המשחק ויוצרת חשיפה ביטוחית-נזיקית כלפי קבלנים ויזמים בענף הבנייה בהקשר ישיר למגפת הקורונה ולמגפות עתידיות. זאת לאור העובדה שחברות הביטוח הוסיפו בפוליסות ביטוח עבודות קבלניות חדשות, ממועד האישור, "חריג מגפות".

מהו "חריג מגפות"?

חריג מגפות בפוליסה קבלנית נוגע בעיקרו של דבר לפרקי החבויות בפוליסה הקבלנית : צד שלישי וחבות מעבידים.   נגזר מכך שבמידה שאדם נדבק בקורונה באתר הבנייה, ויוכח כי ההידבקות הייתה יכולה להימנע אם היזם או הקבלן היו נוקטים "בכל האמצעים הסבירים" העומדים לרשותם למניעת הסיכון, אזי קיימת חשיפה לתביעה נזיקית.

ההידבקות בקורונה עלולה לגרום חו"ח למוות או לנזקים רפואיים קשים, ומדובר בתביעת נזקי גוף שיכולה לטפס לכדי סכומי עתק. סעיף "חריג מגיפות" בפוליסה הקבלנית מציב את הקבלנים והיזמים "חשופים בצריח" וללא כיסוי ביטוחי הולם לתביעות מסוג זה.

פועלים עם מסכות באתר בנייה

שמירה על בריאות העובדים

ענף הבנייה הוגדר כאמור כענף חיוני והמשיך לעבוד (כמעט) כסדרו גם במהלך הקורונה. כולל בימים הקשים והמורכבים של הסגר הראשון, ולרבות בהעסקת עובדים פלשתינאים וזרים. במקביל, משרד הבריאות הוציא עוד בזמן אמת שורה ארוכה של הנחיות לבעלי עסקים הפועלים תחת המגפה.

בכל הנוגע לפרקטיקה באתרי בנייה, קיימת אחריות גבוהה מאד המונחת לכתפי היזמים והקבלנים בנושא שמירת בריאותם של העובדים. עליהם לוודא למשל כי:​​

מגפה כדוגמת הקורונה יכולה להיות כרוכה בהטלת סגרים אקראיים על האוכלוסייה בהתאם למדדי תחלואה. באתרי הבנייה התמודדו עם הסוגיה הנ"ל בקורונה על ידי הרחבה משמעותית של לינת הפועלים בישראל. בין אם באתר עצמו ובין אם בהסדרי לינה סמוכים כמו דירות או אכסניות.

חשוב לזכור כי במקרים כאלה אחריותו של המעסיק לגבי בריאות העובדים חלה גם בתום יום העבודה. בין השאר עליו להקפיד על כך שהעובדים ממשיכים למלא אחר מלוא הנהלים הבריאותיים בשעות המנוחה ובלילה.

  • לא מתקיימות באתר הבנייה התקהלויות מיותרות/אסורות.

  • העובדים מקפידים על שמירת מרחק, היגיינת ידיים ועטיית מסיכות.

  • לא מתקיימות ארוחות משותפות וכל עובד משתמש בכלי אוכל אישיים בלבד.

  • לא נעשית "חלוקה" בבקבוקי שתייה ולכל עובד בקבוק שתייה אישי.

  • חיטוי אתרי הבנייה באופן תדיר ובעיקר בסיום כל יום עבודה.

  • חיטוי כלי עבודה במעבר בין עובדים.

  • העברת הדרכות תדירות בנושאי בריאות כנגד הנגיף והעברת חומרים כתובים בשפת האם של העובדים (סינית, ערבית, תאילנדית, ספרדית וכו').​

תביעת נזיקין צד שלישי

פרויקטים של תמ"א 38 – גם צדדים שלישיים עלולים להידבק

חריג המגיפות בפוליסה הקבלנית מקבל משמעות נוספת ככל שמדובר על פרויקטים של התחדשות עירונית. בין אם בהרחבה ושיפוץ לפי תמ"א 38/1, כאשר הדיירים ממשיכים להתגורר במקום, ובין אם בפינוי ובינוי המתבצע – מטבע הדברים – בלב המרחב האורבני.

פרויקטים אלה "חשופים" לנוכחות צדדים שלישיים כגון בעלי דירות, שליחים, בעלי מקצוע, שיפוצניקים, מבקרים, בני משפחה, סקרנים וכיו"ב.  הידבקות צד שלישי באתר הבנייה יכולה להוביל להגשת תביעת נזיקין, ככל שניתן יהיה להוכיח שהמקרה אירע בעקבות אי הקפדה על נהלים מצד הקבלנים או היזמים.  בהקשר זה ברור שגם עובדים באתר- כגון עובדי קבלן משנה ייחשבו כצד שלישי בתביעה כלפי הקבלן הראשי.

חריג מגיפות, החל ממתי?

סעיף חריג מגפות קיים כיום בכל הפוליסות החדשות המונפקות ע"י חברות הביטוח בארץ החל ממועד האישור שניתן לכל חברת ביטוח ע"י המפקח על הביטוח (החל מהרבעון האחרון של 2020).  פוליסה לביטוח עבודות קבלניות הנרכשת ממועד שאושר לחברת הביטוח להכלילו, כבר כולל את החריג שנרשם בפוליסה ועל חברת הביטוח מוטלת החובה להפנות את תשומת לב הלקוח לכך. על כן, קבלנים ויזמים הרוכשים ביטוחים אלה צריכים לתת את הדעת על הסוגיה הנ"ל.

FF-3N-איציק-סימון.jpg

כמה מילים אודות כותב המאמר

איציק סימון

מנכ"ל ומייסד סוכנות הביטוח איציק סימון המתמחה כבר למעלה מ 30 שנה בתחום ביטוחי הבניה. מומחה בהקמת פוליסות ביטוח קבלנים לסוגיהן המותאמות בדיוק לצורך הייחודי של כל פרויקט, חברת בניה, קבלן ויזם.

איציק מרצה מבוקש בפורומים מקצועיים רבים .  ייסד את אתר האינטרנט המוביל בתחום ביטוחי הבניה בישראל, עם מידע מקצועי מקיף המהווה אבן שואבת לאלפי גולשים.  

Izik_favicon-300-FFG.png
seperator 2f.png
bottom of page