מי תהום באתר הבניה – ההיבטים הביטוחיים
16 ביולי 2020
מאת : עומרי ניסני, מהנדס אזרחי
התמודדות עם מים הינה סוגיה דרמטית בענף הבנייה. הן מבחינת מי תהום "הממתינים" לפרויקט מתחת לקרקע, והן נגר עילי ומי גשמים (עליהם עסקנו לא מעט באתרנו, ראו למשל כאן).
המודעות לנושא צוברת תאוצה, כאשר אם בעבר שילוב הידרולוג בתכנון הפרויקט היה נחשב לפונקציה צדדית, כיום יותר ויותר קבלנים ויזמים אינם מוותרים על מומחה זה. בין השאר לאור שורה של מקרים, גדולים וקטנים כאחד, שבהם מים גרמו לנזקים משמעותיים לפרויקט, ללוחות הזמנים ולצדדים שלישיים.
אחד האירועים הידועים, שאף נדון ארוכות בערכאות, הוא פרויקט שבוצע לפני מספר שנים על ידי חברת מליבו בנייה בע"מ. זאת במסגרת תביעה שהוגשה כנגד חברת הביטוח איילון, ומתוך טענה לזכאות לכיסוי ביטוחי מכוח פוליסת עבודות קבלניות (ת"א 21-30-01623, פסק הדין ניתן ב-2016).
במקרה זה (להלן: "מקרה מליבו") דובר בפרויקט שכלל הקמה של מעבר תת קרקעי בצפון הארץ, כאשר עוד בתכנון היה ברור שהקרקע "עשירה במי תהום". מליבו פעלה להשפלת מי התהום, ע"פ התוכנית, והתקדמה היטב בעבודות. אולם שנתיים לאחר תחילת העבודות, חודשים לאחר שהעבודה נעשתה כבר בקרקע יבשה, אירעה התפרצות מי תהום נוספת ופתאומית. החברה נאלצה להתמודד עם נזקים גדולים בפרויקט וצורך בביצוע פעולות משמעותיות נוספות להשפלת המים ולתיקון הנזקים, וכן לספוג הוצאות ניכרות בשל העיכובים הגדולים בביצוע.

תביעת חברת מליבו
בתביעה שהוגשה על ידי מליבו לפיצוי מחברת הביטוח, התובעת טענה כי היא זכאית לכיסוי מכוח פוליסת הביטוח לעבודות הקבלניות. זאת משום שפריצת מי התהום האחרונה הייתה בלתי צפויה ונגרמה כתוצאה מפגיעה פתאומית בסלע, גם לאור סקר הקרקע המקדים. לאחר מחלוקת עזה שנדונה בפני בית המשפט המחוזי מרכז, נקבע כי מליבו תקבל סכום של כ-9.4 מיליון שקלים מחברת הביטוח.
לימים, עו"ד ד"ר קובי קפלינסקי, אשר ייצג את מליבו מול חברת הביטוח, יספר בראיון על התזה של התביעה בתיק: "(חברת הביטוח טענה) שהיה ידוע במסמכי המכרז שיהיו מי תהום, אז מדוע עתה אתם אומרים שזה בלתי צפוי וזה מקרה ביטוח? אנו טענו בדיוק הפוך. אמרנו שאכן ידענו שיהיו מי תהום ואף טיפלנו בזה אבל המים שפגשנו במינוס 10 היו מים ארטזיים שמקורו באקוויפר ההר ולגבי זה אף אחד לא הזהיר אותנו ולכן מבחינתנו מדובר באירוע בלתי צפוי ואירוע ביטוחי" ("הפטיש", לשכת עורכי הדין, גיליון 6, יוני 2018).
דוגמה עדכנית ומפורסמת נוספת אנו מקבלים בימים אלה בפרויקט "מגדלי הצעירים" בתל אביב. פרויקט שבנייתו הייתה אמורה להסתיים כבר בשנת 2016, אך התעכבה באופן משמעותי, בין השאר בשל אירוע של הצפת מי תהום שעלתה כדי ארבעה מטרים.
